FORTID 3/2019 får temaet FRED

Begrepet «fred» skjuler mange nyanser. Handler «fred» egentlig bare om fraværet av krig og konflikt? Her er det mulig med mange tolkninger. Kan man ikke også snakke om husfred? Hvem bestemmer egentlig når vi har oppnådd fred? Historikere som John Lewis Gaddis har kalt tiden etter andre verdenskrig «den lange freden», selv om det strengt talt ikke har vært en konfliktfri epoke. Krig og fred er kanskje bundet sammen av sin motsetning, men i dette nettnummeret oppfordrer vi bidragsyterne til å reflektere rundt sistnevnte.

Foto: Wikimedia Commons.

Foto: Wikimedia Commons.

Historie blir ofte heller et spørsmål om krig enn et spørsmål om fred. Krig er konkret og kan settes tall på: Hvor mange som kjempet og hvor mange som døde eller overlevde, hvem som vant og hvem som tapte, når det startet og når det endte. Fred er rett og slett et mindre håndfast begrep. Er ikke for eksempel historien om fredsaktivister i krigstid på mange måter like mye en historie om fred som om krig? Man kan også snakke om fredsmekling, og man kan snakke om Norge sin rolle i verdenspolitikken som «fredsnasjon». Det er vanlig å legge til grunn en definisjon av fred basert på fravær av konflikt, men fred har betydd forskjellige ting opp gjennom historien. Se for eksempel på de mange ulike aktørene som har mottatt Nobels Fredspris siden den først ble delt ut i 1901. Og hva betydde fred før den tid igjen? For eksempel for en bonde i middelalderen? Eller for en kvinne i en by på 1800-tallet?

 

Til dette nummeret ønsker vi tekster med «fred» som tema. Ønsker du å bidra med en tekst? I utgangspunktet er vi interesserte i faglige artikler på omtrent 6-10 sider, men tar òg imot kortere tekster, samt tekster med en friere, mindre akademisk stil og tone. Er du usikker på om ideen din passer seg til dette nummeret er det bare å sende oss en mail på redaksjonen@fortid.no! Fristen for bidrag er 23. august, og tekstene vil publiseres på nett i begynnelsen av oktober.

Mer detaljerte skribentinstrukser kan finnes HER.

Av Redaksjonen
Publisert 23. juli 2019 13:26 - Sist endret 12. aug. 2019 12:54