Bokmeldinger - Side 2

Publisert 7. aug. 2014 10:17

Forskning og folkemord. Tysk vitenskaps mørke fortid er tittelen på et 140 siders skrift om forskningsinstituttet Max Planck-Gesellschaft, i gamle dager benevnt Kaiser Wilhelm-Institut (MPG/KWI). Tittelen er således egna til å misforstå; boka handler ikke om tysk vitenskap, men om et enkelt institutt. Boka har ikke desto mindre fått noen gode anmeldelser, blant annet terningkast 6 i Fædrelandsvennen.

Publisert 7. juni 2014 13:07

Operasjon Blumenpflücken var et motterror-tiltak fra Gestapo som svar på motstandsbevegelsens likvidasjoner under krigen. Likvidasjoner skulle hevnes ved at Gestapo likviderte motstandsmenn én for én, men samtidig gjort på en slik måte at det kunne se ut som motstandsbevegelsen sto bak også disse. Det ville skape forvirring og frykt.

Publisert 7. feb. 2014 06:04

Eirik Veum kom i 2011 ut med boka Nådeløse nordmenn. Det viser seg raskt at dette er navn på en serie, og bokas undertittel Statspolitiet 1941-1945 er første av tre bind i serien. Boka skapte mye blest da den kom ut, og ettersom bind to, Hirden 1933-1945 kom ut nylig, er det grunn til å se litt på den igjen. Hva er det bøkene egentlig bringer til torgs?

Publisert 1. feb. 2014 10:44

Hvordan lese en bok? Forskjellige lesere ser og opplever samme bok forskjellig, og med noen bøker er det lettere å forstå hvorfor noen leser bøker annerledes enn deg selv. Jakten på Olav den Hellige er en bok av mange deler: Er den en Dan Brown-etterligning? En historisk roman? En biografi om Olav Haraldsson? Eller er det en bok om arbeidet som ligger bak historiske framstillinger? Jeg har vært innom alle disse forskjellige beskrivelsene av boka, mens jeg leste boka. Derfor lurer jeg litt på: Hva slags bok er det jeg egentlig har lest?

Publisert 29. jan. 2014 08:16

Først: Hva er egentlig cannabiskultur? Pedersen og Sandberg forklarer den som en samling av ritualer, symboler og fortellinger som alle cannabisbrukere må forholde seg til. Fellesskapet, holdninger og stoffets symbolske mening er også en del av cannabiskulturen, og de ulike elementene er vevd inn i hverandre. Forfatternes utgangspunkt er at man må forstå denne kulturen for å forstå ulike problemer som knytter seg til bruk av cannabis.

Publisert 7. des. 2013 09:14

Astrid Sverresdotter Dypvik skal vi, av alle, følge godt med på når hun gir ut bøker. Hun er nemlig tidligere redaksjonsmedlem i Fortid — riktignok lenge før noen av dagens bidragsytere begynte i tidsskriftet. Fortid fyller om kort tid 10 år, og i den anledning er det verdt å ta et overblikk på ting som «vi» og «våre» folk har prestert dette decenniet.

Omslag: Nilen – historiens elv
Publisert 7. okt. 2013 08:13

I fjor fikk jeg, for første gang så vidt jeg kan huske,  en julegave fra broren min som hadde to stive permer og masse ark imellom. Kanskje litt vågalt å satse på Terje Tvedts Nilen. Historiens elv første gang han skulle gi bort bok, men her traff han blink. Boka er fornøyelig.

Ragnar White
Publisert 27. sep. 2013 11:14

Det skjer mye rart når historie blir framstilt på film. Der de fleste ser på 300 som en actionfilm ser jeg en actionkomedie. History Channel har laget en serie som heter The Vikings. Har serien blitt ufrivillig morsom?